Solceller sänker elförbrukningen

Många förknippar att bo i en villa med en relativt hög elräkning. Anledningarna till det är många.

Med en hög elförbrukning är det inte konstigt att kostnaden för elen i en villa kan bli väldigt hög. Många villaägare gör sitt yttersta för att hitta alternativ som minskar elförbrukningen och därmed även elkostnaden.

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Installera solceller

Ett sätt att minska elförbrukningen och kostnaden är att installera solpaneler på taket. En solcellsanläggning kommer nämligen producera en hel del av elen som din villa förbrukar. Det leder då till att du sänker energikostnaderna. Att installera solceller kan vara rätt dyrt och det är inte ovanligt att du behöver betala över 150 000 kronor. Elen du använder från solcellsanläggningen behöver du dock inte betala något extra för. Skulle du dessutom få el över, alltså el som du själv inte behöver, kan du sälja det vidare och få några kronor för det. Du kan alltså tjäna lite pengar på att använda solceller.

Så här fungerar solpaneler/solceller

Även om du hört talas om solpaneler och solceller är det inte säkert du förstår hur de fungerar. Kort förklarat består en solpanel av fler solceller. När solens strålar träffar dessa celler skapas en elektrisk spänning mellan fram- och baksidan av solcellerna. Med en ledning som kopplas in mellan fram- och baksidan av cellen kan du då ”fånga” spänningen och få så kallad likström. Därefter används det en växelriktare som omvandlar denna likström till växelström som du sedan kan använda i villan.

Solcellerna som finns i solpanelen har halvledare av kisel och de fungerar som dioder. Dioderna är de som belyses och sedan skapar en elektrisk ström i deras backriktning. Spänningen hos cellerna är relativt låga och därför seriekopplas alla celler i en solpanel/modul.

När man tar en närmare titt på hur solpaneler och solceller fungerar kan det kännas väldigt komplicerat. Det viktigaste du bör känna till är att en solcellsanläggning är ett sätt för dig att själv få el utan att behöva gå igenom ett företag.

Varför välja solceller?

Det finns flera anledningar till varför villaägare väljer att installera solceller. Den främsta anledningen är att använda solpaneler som ett typ av komplement till sin primära energikälla. Förutom att solceller hjälper dig att dra ner elförbrukningen och elkostnaden i ditt hem är det även ett sätt att vara mer miljövänlig.

Om du har en liten sommarstuga ute på landet, där det saknas elnätverk, kan solceller vara en bra lösning.

Några viktiga saker att tänka på om du vill minska elförbrukningen med solceller är att det är främst på sommaren som de producerar solenergi. Från mars till oktober kommer du få som mest energi från din solcellsanläggning. Men trots detta kan solcellerna producera solenergi även om solen inte skiner. Dock måste det vara ljust ute.

Lämna en kommentar