Äga hus tillsammans med ex – Hur gör man

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Jag äger en fastighet och är sambo. Min sambo har nu utfört vissa reparationer på huset (vi har inget avtal om att han skulle utföra dessa reparationer). Nu vill han ha betalt för dessa reparationer. Jag trodde det var en väntjänst eftersom vi bor ihop och han har dragit nytta av dessa reparationer. Huset måste säljas med förlust.


Svar: Av din fråga drar jag slutsatsen att ni ska separera. I så fall: har ni skrivit något samboavtal och avtalat bort sambolagens regler? Har ni inte skrivit något samboavtal gäller sambolagen.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida:

I regeringens broschyr ”Familjerätt” kan ni läsa mer om sambolagen och bodelning. Den säger att en bostad som anskaffats gemensamt för gemensamt bruk ska delas lika vid en separation. Rent juridiskt spelar det då ingen roll vem som har lagt ner mest arbete på bostaden eller vem som gått in med mest pengar. Däremot kan det ju ha betydelse rent moraliskt och har den ene till exempel gått in med mer pengar kan det vara rimligt att denne blir kompenserad för det. Det kan ni själva komma överens om. Kan ni inte komma överens kan någon av er begära att bodelning görs enligt sambolagen.

Det kan vara bra att veta att sambolagen endast gäller när bostaden både anskaffats gemensamt och anskaffats för gemensamt bruk. Det betyder att om någon av er ägde bostaden innan ni blev sambo omfattas bostaden inte av sambolagens delningsregler.

Om ni inte kan komma överens, dra er inte för att kontakta en jurist för att få klarhet. Visserligen kostar det ett par tusenlappar men det är en god investering för att minska eller slippa framtida konflikter.


Fråga 2: Jag sitter i en konstig sits med mitt hus. Jag separerade för 1 år sen, har ett hus ihop med mitt ex som har varit trögsålt. Säljer jag det går det med ca 300 000 i förlust.
Mitt ex driver en egen firma som knappt går runt, så hon har inga pengar att vare sig lösa ut sig ur huset eller ta halva förlusten om huset säljs. Då blir det enligt banken ett gemensamt lån, på oss båda, vilket i förlängningen innebär att jag får betala det hela.
Det blir billigare för mig att för tillfället bo kvar. Nu är saken att det finns reparationer som börjar bli akuta på huset som måste göras. Bland annat fönster och tak måste åtgärdas. Kan jag i denna sits kräva att mitt ex, som gemensam ägare i huset (hon bor inte i det), ska stå för halva/delar av dessa reparationer som ändå har med grundkonstruktionen av huset att göra och dessutom är värdehöjande? Har jag rätt kräva detta och på så vis ställa krav på henne att lösa ut sig ur huset? Idag gör hon ingenting för att förbättra sin ekonomiska sits, fastän hon kan.


Svar 2: Se detta som ett bra tillfälle att hitta en konstruktiv lösning på ett knivigt problem.

Som det är nu är ni båda fullt ut ansvariga för huset och lånen. Ni kan se det som att du och din förra sambo är fastighetsägare och du är hyresgäst. Som fastighetsägare är ni båda tvungna att se till att nödvändiga reparationer och nödvändigt underhåll på huset görs. Annars ökar risken för att huset skadas, att värdet på huset faller och att ni båda hamnar i en ännu sämre ekonomisk sits. Tänk bara vilka stora skador ett läckande tak kan åstadkomma!

Att driva ett företag som knappt går runt är ohållbart i längden. Om din före detta inte har en realistisk plan för hur företaget snabbt blir lönsamt och ger ett överskott efter att hon tagit ut en marknadsmässig lön bör hon avveckla företaget så fort som möjligt för att inte göra situationen värre. Varför ska hon slösa bort sin förmåga, sin kompetens och sin tid utan att få vettigt betalt? Och samtidigt bör hon förstås göra allt hon kan för att söka annat jobb. Då kan hon få en inkomst hon kan leva på och få råd att underhålla huset så att det inte förstörs. Sedan kan du bo kvar som hyresgäst under tiden ni fortsätter att hitta en köpare till huset.

Alternativet är att du ensam köper huset till ett pris ni kommer överens om och att ni båda står som gemensamma låntagare på restskulden. Då får du troligen betala lånet, men du har rätt att kräva henne på hälften av det du betalar. Även om hon inte kan betala något nu kan hon förmodligen det i framtiden.

Tredje alternativet är att ni säljer huset till någon utomstående och tar över restskulden gemensamt.

Jag tycker att du ska ta initiativet till att ni träffas och pratar igenom situationen grundligt. Innan ni träffas tycker jag att du ska ta fram olika alternativ, fördelar och nackdelar med alternativen och vad de får för ekonomiska konsekvenser. Försök komma överens om vilket alternativ ni ska köra på och försök sedan båda sträva mot att göra det allra bästa av situationen. Ta gärna hjälp av någon utomstående, antingen en vän, någon på banken eller vänd er till kommunens budget- och skuldrådgivning. Där kan ni få oberoende rådgivning kostnadsfritt.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.