Bryta avtal efter att handpenningen är betald

Fråga:
En kamrat har lagt handpenning på ett hus. Hon har erlagt handpenningen med egna pengar men inte fått något från sin pojkvän. Nu bryter de förhållandet. Kan hon bryta kontraktet och få tillbaka sina pengar (115 000 kr) eller förlorar hon allt? Ska hennes före detta pojkvän stå för halva förlusten?


Svar:
Har din väninna och hennes före detta pojkvän skrivit på köpekontraktet gemensamt ansvarar de solidariskt för att köpet genomförs, alternativt att de blir gemensamt skadeståndsskyldiga till säljaren om de avbryter köpet. Handpenningen är en garanti för säljaren att köpet genomförs. Om säljaren lider skada av att köpet avbryts har han rätt till skadestånd och kan därför hålla inne handpenningen. Det beror emellertid på hur man skrivit i köpekontraktet avseende handpenningen.

En annan sak är att din väninna ska begära bodelning (de har ju köpt huset för att bo där gemensamt och då räknas det som samboegendom) inom ett år från det att deras samboförhållande upphörde.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar

Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida:
Samboavtal
Gåvobrev
Bodelningsavtal
Avtal för köp, sälj och uthyrning av bostad
Äktenskapsförord
Arvsskifteshandling
Testamente