Dolda fel på avloppsrör

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Köpte ett parhus i december ifjol. Undrade hur avloppen fungerade och fick till svar av säljaren att det inte var några problem. Nu har vi problem med avloppen. Fick tag i förrförra ägaren till parhuset som sa att det alltid varit problem, typ man måste ta hit slambilen varje år. Han trodde att det förmodligen var något fel med lutningen på de nedgrävda avloppsrören och att han informerat detta till dem vi köpte av. Men vi fick som sagt till svar att det inte var några problem. Vad ska man göra? Tacksam för svar.


Svar: Det är ju tråkigt om säljaren inte berättar om problemen. Någon lagstadgad upplysningsplikt finns egentligen inte men säljaren kan bli skadeståndsskyldig om han inte upplyser köparen beträffande uppgifter om fastighetens skick som är uppenbart viktiga vid överlåtelsen. Det behövs dock lite fler uppgifter för att jag skall kunna bedöma vad du bör göra.

Om säljaren har mörkat att det finns kända problem med avloppet så är han ansvarig för felet och du borde vara berättigad till ersättning för att laga det. Problemet kan vara att bevisa att han kände till felet. Det kan också vara avgörande hur länge han ägt fastigheten. Om han själv ägt fastigheten under lång tid och (säger att) han inte haft några problem med avloppet kanske den tidigare ägarens uppgift om problem bleknar lite. Det kan ju ha varit tillfälliga problem med speciella orsaker tidigare. Eftersom du säger att det är ett parhus borde väl också grannen ha samma problem med stopp i avloppet i marken? Där kanske du kan få lite klarhet i om säljaren vetat om problemen men inte berättat.

Det är också av betydelse att veta hur gammalt huset är, eller närmare bestämt hur gammalt den krånglande delen av avloppssystemet är. Om det är äldre än ca 40 år kan det anses vara så gammalt att problemen inte är oväntade på grund av avloppssystemets ålder, och då är det inte ett dolt fel.

Är huset ganska nytt eller avloppssystemet relativt nyrenoverat är det ett oväntat fel och sannolikt även ett fel som var omöjligt att upptäcka vid din besiktning av huset. Då betraktas det som ett dolt fel och du borde ha rätt till ekonomisk kompensation.

Om du inte redan har gjort det så tycker jag du först skall berätta för säljaren vilka problem du har, fråga om han glömt berätta om det vid försäljningen och kan tänka sig vara med och betala en del av renoveringen av avloppet. Om han inte vill gå med på det kan du vända dig till en jurist för att få hjälp att hantera detta.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.