Enstegstätad fasad – En riskkonstruktion?

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Hej! Vi funderar på att köpa ett 10 år gammalt hus med enstegstätad fasad (med organiskt material) i Stockholmstrakten. I besiktningsprotokollet står att detta är en så kallad riskkonstruktion. Bör man undvika att köpa dessa hus? När uppkommer de flesta problem/fuktskador till följd av denna konstruktion? Tack på förhand!


Svar: Ja, detta är ju ett rätt så nytt problem och därför är det enligt min erfarenhet inte i detalj känt hur riskabla dessa fasader är på sikt. Det vill säga, ett hus som är 10 år gammalt och inte ännu uppvisar några skador, är det mindre risk med det än ett nytt hus med samma konstruktion?

För en del andra typer av riskkonstruktioner kan man säga att om konstruktionen har klarat sig en längre tid så kan risken vara mindre att den kommer att få skador. Så kan det enligt min erfarenhet exempelvis vara med invändigt isolerade golv och väggar under mark. Är isoleringen tunn så kan konstruktionen klara sig lång tid.

Eftersom enstegstätade fasader av den sort vi pratar om här är ett relativt nytt fenomen har jag inte sett någon litteratur om framtida risker med oskadade sådana. Men min egen åsikt är att konstruktionen alltid kommer att vara riskabel. Det som fordras för en allvarlig skada är ju att det uppstår ett läckage någonstans i ytskiktet och att vatten eller fukt kan ta sig igenom tätningen och börja buffras upp inne i väggen och där påverka den organiska delen. Som jag ser det är det bara en tidsfråga innan en sådan skada sker på fasaden. Även om fasaden är väldigt bra utförd från början och allt då är tätt, är ju risken för en mekanisk skada någonstans uppenbar. Det kan vara ett cykelstyre, ett borrhål för en lampa, en sättningsrörelse, en nyårsraket, en bollvägg, etc. De problem som visat sig nästan direkt har ju varit otätheter vid fönster och dylikt.

Man ser ju inte alltid den yttre skadan eftersom det fordras ett så litet hål. I stället byggs fukten upp inne i väggen och skadan visar sig kanske långt senare som en fläck nere vid slutet på fasaden när vattnet runnit dit ner inne i väggen eller kanske som en deformation på väggens ut- eller insida om skadan utvecklats till en kraftig röt/insektsskada.

Jag har ännu inte hört talas om något bra/enkelt sätt att klara denna problemkonstruktion så mitt råd får väl bli att låta bli att köpa ett sådant hus. Troligen måste man byta ut fasaden för att komma tillrätta med problemet och fortfarande ha kvar samma utseende på huset.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.