Felaktig badrumsrenovering

Fråga: Jag sålde ett hus med ett badrum som renoverades för två år sedan, lejde bort jobbet till en kille men det blev kanske inte 100% godkänt eftersom han inte var helt uppdaterad kring vilka regler som gällde just då. Han har ett företag men vi skrev inget avtal.
Nu säger de som köpte huset att det luktar mögel/avlopp. Det är dock inget jag visste om. De som köpte huset gjorde ingen besiktning av huset när dom köpte det och vi har inte sagt att badrumsrenoveringen är gjord av en fackman.
Vad kan hända nu? Om det skulle visa sig att det är ett dolt fel, hur mycket kan det kosta för oss? Täcker någon försäkring? Jag är jätteorolig och mår så dåligt.


Svar: De som köpte huset har en rätt omfattande undersökningsplikt. De skall undersöka huset noggrant, de fel som de kan upptäcka med tillräcklig kunskap måste de ta hänsyn till när de bjuder. Dessutom måste de anlita en expert om de hittar misstanke om fel som de inte själva har kunskap att utreda.

Du har en (viss) skyldighet att tala om för köparna vad du vet om huset i form av problem.

Om det fanns tydliga tecken på att badrummet inte var rätt renoverat så hade köparna skyldighet att låta en expert kolla allt var rätt gjort, och då hade med stor sannolikhet de påtalade bristerna uppdagats och köparna inte kunnat klaga.

Om det inte fanns tydliga tecken på felaktigheter så betraktas nog felet som ett dolt fel, det vill säga köparna har rätt till ersättning med den värdeskillnad fastigheten har på grund av felet.

Jag förutsätter att det verkligen finns fel på badrummet. Även om din kompis inte hade behörighet så är detta inte en skada så länge det inte blir fel på badrummet. Men den här typen av problem är rätt vanligt och det är svårt att vara säker på utgången vid en rättslig tvist.

Vad man skall börja med i en sådan här situation tycker jag är att själv anlita någon som kan kolla om det finns ett fel och hur stort det kan vara. Därefter avgör man om man skall börja förhandla om eventuell ersättning till köparen. Jag tror det finns en del köpare som egentligen inte har formell rätt till ersättning men som ändå får det av säljaren. Säljaren känner sig på något sätt skyldig till att deras hus inte var lika fint som köparna påstår att de trodde.