Hur ska man kunna spara ihop till kontantinsatsen

Fråga: Hur gör folk i vår ålder (25-30) för att kunna köpa hus idag? Vi bor i Falun/Dalarna och här kostar husen cirka 1 800 000 kr. Då skall man alltså ha 270 000 kronor själv; var får folk de pengarna från? Alla kan ju inte ha sparat sådana summor.
Jag och min sambo tjänar ganska bra, vi har cirka 45 000 kr efter skatt tillsammans, men kan inte köpa ett hus för att vi har inte sådana pengar sparade. Betyder det att vi måste vänta tills vi blir typ 50 år innan vi kan köpa vårt första hem? Tacksam för svar.


Svar: Ja, det är tufft att ta sig in på bostadsmarknaden nu när huspriserna har stigit och det krävs en kontantinsats på 15 procent. Sedan bolånetaket infördes har många förstagångsköpare fått ta hjälp av föräldrar för att få ihop till kontantinsatsen. Men det är ju långt ifrån alla som har den möjligheten.

Några enkla genvägar finns egentligen inte. Därför föreslår jag att ni ser över er ekonomi och startar ett månadssparande. Börja nu direkt.

Skriv ned vad ni lägger era pengar på under en månad. Räkningarna är lätta att få koll på genom er bank. Det krävs lite mer arbete att få koll på övriga utgifter, men ni behöver inte krångla till det. Spara kvitton eller skriv ned utgifterna på ett stort papper varje kväll. Dela in pappret i olika kolumner; mat, kläder, nöjen, etc. Efter en månad har ni fått översikt och kan bestämma om det är något ni vill ändra på så att ni kan börja spara lite mer pengar.

Nu vet jag ju inte alls hur er situation ser ut eller om ni har barn att försörja, men att spara 10 procent av sin disponibla inkomst är en gammal god regel om man vill bygga upp en stark familjeekonomi. För er del skulle det bli 4 500 kronor per månad. Efter ett år har ni sparat 54 000 kronor och efter fem år har ni sparat 270 000 kronor. Om 4 500 kronor känns mycket; börja spara ett mindre belopp och fundera på hur ni på sikt kan dra ned på utgifterna.
Köper ni ett litet hus med enklare standard kanske ni kan köpa hus lite snabbare. Med åren kan ni förbättra standarden eller byta upp er till ett större hus.

Till sist: En del banker erbjuder lån utan säkerhet utöver bolånet. Då kan ni köpa hus även om ni inte sparat ihop till riktigt hela kontantinsatsen. För att få ett sådant lån behöver ni ha bra inkomster och goda marginaler i ekonomi.