Kontantinsats i kontanter

Fråga: Jag står inför mitt första bostadsköp och får låna kontantinsatsen (cirka 300 000 kr) av mina föräldrar då jag precis avslutat mina studier. Pengarna är sparade och är i kontanter. Banken kommer självklart ställa frågor i enlighet med lagen om penningtvätt om vart jag fått pengarna. Räcker det med att jag uppger att jag fått låna dessa pengar när jag gör insättningen till mitt konto? Eller måste jag ha något dokument? Och kommer Skatteverket också kräva förklaring och handlingar, då denna summa kommer rapporteras och stå på min deklaration?


Svar: Ja, precis som du säger kommer banken att ställa frågor om varifrån du har fått pengarna. Banken måste se din ID-handling, förstå transaktionen och veta varifrån pengarna kommer. Annars får banken inte ta emot pengarna.

Banken har rätt att begära kvitton och annan dokumentation som styrker det du säger. Och 300 000 kronor i kontanter är mycket pengar. Därför skulle jag tro att banken gör en noggrann prövning och att du får visa dokument. Är både du och dina föräldrar välkända i banken och banken har mycket god inblick i er ekonomi sedan tidigare kan det hända att de inte ställer lika omfattande krav på dokumentation.

Du behöver inte lämna samma uppgifter till Skatteverket. Men finns det misstankar om ekonomisk brottslighet kan Skatteverket starta en utredning. Då måste givetvis du och dina föräldrar styrka varifrån pengarna kommer.

Så om jag var du skulle jag be mina föräldrar ta fram dokument, kvitton och verifikationer. Så har du klara papper när banken eller Skatteverket frågar.

Svenska Bankföreningen har mer information om Lagen om penningtvätt.