Låna eller inte?

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga:
Jag och min man planerar att sälja vårt nuvarande hus (för cirka 0.5 miljoner) och flytta till en stad med betydligt högre huspriser (cirka 2 miljoner). Vi har idag cirka 1.5 miljoner på banken så om vi sålde vårt hus och tog ut alla sparpengar skulle vi kunna köpa hus kontant – men då bara ha max 100 000 kr i buffert.

Alternativet är naturligtvis att ta ett bolån. Vi är för tillfället föräldralediga 50% båda två och tar inte ut några fp-pengar (sonen är under 12 månader så vi sparar dagar) men tjänar i vanliga fall tillsammans 60 000 kr/månad innan skatt. Frågan är alltså om vi ska låna eller inte?


Svar:
Börja med att kolla om ni behöver betala någon reavinstskatt när ni säljer ert nuvarande hus.

Information finns på skatteverket.se i broschyren ”försäljning av småhus”. Broschyren har nummer SKV379. På blankett SKV2105 kan ni själva göra en beräkning om det uppstår vinst eller förlust vid försäljningen. Ring Skatteverket 020-567 000 om ni har frågor.

Om ni anlitar en mäklare får ni räkna med att betala provision till mäklaren. Mäklarprovisionen brukar ligga på 2-5 procent av försäljningssumman. Ring gärna flera mäklare och hör er för.

När ni köper ert nya hus tillkommer lagfartskostnader och eventuellt kostnader för att ta ut nya pantbrev. Lagfartskostnaden är 1,5 procent av köpeskillingen + en engångskostnad på 825 kronor. Behöver ni ta ut nya pantbrev får ni betala stämpelskatt på 2 procent av summan på pantbrevet + en engångskostnad på 375 kronor.

När ni vet hur stora kostnader som tillkommer blir det lättare för er att bestämma hur mycket ni ska låna. Ni bör alltid ha en buffert för oförutsedda utgifter och det är ni ju redan inne på.

Använder ni era sparpengar blir era boendekostnader låga vilket är en stor fördel för er nu när er inkomst är lägre än normalt.

Ska ni låna pengar till husköpet och ha kvar era sparpengar bör ni se till att få en avkastning som överstiger räntekostnaderna för att låna. Annars lönar det sig inte att låna mer än ni behöver. Räntesatsen på ett rörligt bolån är idag cirka 3,60 procent, men räntorna kommer troligen att höjas det närmaste året.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.