Lösa kontantinsatsen med obelånad bostad

Fråga: Jag har ingen kontantinsats. Kan jag ta mina föräldrars stuga eller villa, som är nästan helt obelånad, som säkerhet för att slippa ta ett blancolån på de 15 procent som ska betalas kontant?


Svar: Ja, om dina föräldrar vill gå in och hjälpa dig med bostadsköpet finns det flera möjligheter. De kan själva ta ett lån med något av husen som säkerhet och därefter låna ut pengar till dig eller så kan de ställa något av husen som säkerhet för ditt lån. Har de kontanter eller sparkapital med dålig avkastning kan de låna ut pengarna direkt till dig utan att ta upp något nytt lån.

Oavsett vilket är det några saker du och dina föräldrar bör tänka på:

  • När de lånar ut pengar till dig tar de en kreditrisk. För att minska deras risk bör du se till att ha ett bra ekonomiskt skydd om du blir sjuk eller arbetslös.
  • Har du syskon som kan ha synpunkter på att dina föräldrar lånar ut eller ger pengar till endast ett av sina barn? Det är alltid bra att diskutera igenom denna typ av affärer ordentligt inom familjen så att ingen känner sig orättvist behandlad.
  • Köper du bostad tillsammans med någon annan? Är du sambo eller gift? Då behöver ni sätta er in i vad som händer med bostaden och lånen om ni separerar eller om någon av er dör. Det kan vara klokt att teckna ett låneskydd eller en ömsesidig livförsäkring. Tänk på arvsreglerna och bodelningsreglerna är olika om ni är sambor eller gifta, till exempel ärver sambor inte varandra.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar

Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida:
Samboavtal
Gåvobrev
Bodelningsavtal
Avtal för köp, sälj och uthyrning av bostad
Äktenskapsförord
Arvsskifteshandling
Testamente