Säljarrevers husaffär

Fråga:
Kan man köpa bostad även om man saknar kontantinsatsen?


Svar:
Känns köpet av drömhuset långt borta på grund av bankernas ändrade låneregler? Då kan det finnas en lösning du kanske inte känner till. Jag tänker på en säljarrevers, där säljaren lånar ut en summa pengar till dig för att underlätta försäljningen.

Med det nya bolånetaket får bankerna nämligen bara låna ut 85% av huspriset med huset som säkerhet. De resterande 15% av köpeskillingen ska du alltså ha sparat.

Det finns dock ett sätt att kringgå det hela, om du har tillräckligt hög inkomst. Då kan du få ett så kallat blancolån för resten från en del banker. Det är ett lån utan säkerhet men till högre ränta.

Men vad ska de stackarna göra som inte får ett blancolån? Jag tänker på många unga familjer, ofta förstagångsköpare.

När jag skulle köpa mitt första hus i början av 90-talet var räntorna skyhöga och det var svårt att få lån. Då frågade min man och jag om säljaren kunde låna en del av köpeskillingen till oss, alltså en så kallad säljarrevers. Med andra ord skulle inte säljaren få alla pengarna vid försäljningen, utan vi skulle ha en skuldförbindelse med henne för en del av huspriset.

Det ville säljaren gärna eftersom det just då var relativt svårt att sälja hus. På så vis kunde vi ändå genomföra affären.

De säljare som inte behöver ha alla pengarna direkt i handen när de säljer sitt hus, kan med fördel göra detta. De får ju en god ränta för sina pengar. Det här är alltså ett bra sätt för dig att köpa ett hus och för säljaren att sälja sitt hus, när tiderna är svåra.