Separation med gemensamt boende

Fråga:
Hej! Jag och min sambo har bestämt oss för att avsluta vårt förhållande. Vi har bott i huset en kort tid, hon ska inte bli utköpt eller så. Vi ska bara skriva över lånen på mig. Måste vi/jag betala lagfart igen för att stå som ensam ägare på huset ?


Svar:
Boka en tid hos er bank så fort som möjligt för att diskutera hur ni ska göra.

Vill du bo kvar måste du lösa ut din sambo genom att betala sambons andel av husets marknadsvärde. Ni bör alltså enas om vad huset är värt och om ni ska anlita en värderingsman. Ni bör också fundera på hur ni fördelar eventuell reavinstskatt.

För att lösa ut din sambo måste du ansöka om ett lån. Banken gör en kreditprövning för att se att du med god marginal klarar att betala lånen på egen hand. Accepterar banken dig som ensam låntagare återstår att reglera ägandet av bostaden.

När ett samboförhållande upphör kan den gemensamma bostaden fördelas mellan samborna genom en bodelning, under förutsättning att ni tillsammans har köpt bostaden för gemensamt bruk. Den som tilldelas bostaden genom en bodelning behöver bara betala en expeditionskostnad på 875 kronor för lagfarten. Om det däremot handlar om ett vanligt köp, där du köper din sambos andel av huset, får du betala både expeditionskostnad och lagfartsavgift på 1,5 procent av köpeskillingen.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar

Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida:
Samboavtal
Gåvobrev
Bodelningsavtal
Avtal för köp, sälj och uthyrning av bostad
Äktenskapsförord
Arvsskifteshandling
Testamente