Skillnaden på handpenning och kontantinsats

Fråga: Jag och min sambo är oense om vem som får dom sista 5% i en handpenning? 10% har ju redan vi fått av vår köpare, men vem får övriga? Banken som amortering på lånet eller vi som extra handpenning? Tacksam för ett svar


Svar: Har ni verkligen kommit överens med köparen att han ska betala ytterligare fem procent i handpenning? När ska den betalningen i så fall ske? Kolla i köpekontraktet eller fråga er mäklare. Jag kan tänka mig att ni blandar ihop begreppen handpenning och kontantinsats.

Handpenning är något som köparen betalar till säljaren den dag köpekontraktet undertecknas av säljare och köpare. Normalt är handpenningen 10 procent. På tillträdesdagen betalar köparen resterande köpesumma genom att han överför pengar till er bank. Banken använder pengarna till att lösa era nuvarande huslån. Är lånen på ett mindre belopp än den summa som överförs till banken så betalar banken ut mellanskillnaden till er. Är huslånen på ett högre belopp än den summa som överförs till banken får ni betala mellanskillnaden till banken.

Kontantinsats är något helt annat. När köparen ska låna pengar till sitt husköp får han låna maximalt 85 procent av husets värde. Resterande 15 procent måste köparen själv gå in med kontant. Det kallas kontantinsats. Hur mycket köparen lånar och hur stor kontantinsats han går in med är alltså bara en fråga mellan köparen och köparens bank.

Är ni fortfarande osäkra: prata med banken eller mäklaren och be att de förklarar hur husaffären kommer att genomföras. Det är viktigt att ni känner er helt trygga med hur husaffären går till och har full koll på det ekonomiska.