Upptäckt elfel vid renovering

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Jag köpte ett hus för snart 4 år sedan utan att besiktiga detta! Efter att jag fått en vattenskada i taket fick vi göra om hela rummet inklusive väggarna! Eftersom huset är äldre var det enklast att sätta upp nytt gips. Då vi skulle lossa samtliga elkontaker för att dra dessa igenom de nya väggarna upptäcktes stora brister! Det var borrat igenom plaströren, kablar var utan isolering och isoleringen bestod av eltejp, etc. Kan jag i detta fall åberopa dolda fel från säljaren?


Svar: Om det skall betraktas som dolt fel måste det dels vara dolt, det vill säga inte gå att upptäcka vid en besiktning, dels vara oväntat, det vill säga exempelvis fel på nya installationer och dels inte gå att misstänka på grund av andra omständigheter, exempelvis uppenbara brister i andra delar av husets elinstallation eller att säljaren sagt att han utfört installationer själv utan att ha behörighet.

I det här fallet saknas det därför lite uppgifter för att kunna avgöra om det skulle kunna betraktas som ett dolt fel. Du beskriver lite olika typer av fel också. Att man lyckats borra hål i ett dolt kabelrör är ju inte ett installationsfel, vilket däremot en tejpad koppling är.

Men så här tror jag dina fel skulle kunna bedömas. På din beskrivning verkar det som att felen i detta rum inte gick att se vid en normal besiktning. I så fall är de dolda på det sättet.
Om huset, eller den här delen av huset, är äldre än ca 40 år så tror jag ändå inte att dessa fel skulle betraktas som dolda, de var inte oväntade. Ändå lite tveksamt eftersom en del av felen var felaktiga installationer och inte ålders/brukarbetingade.
Om det fanns uppenbara liknande brister på andra delar av elinstallationerna i huset så borde ni förstått att det kunde finnas det här också, och i så fall är felen inte dolda av den anledningen.
Om säljaren uppgivit att han/hon utfört en del kopplingar av el i huset själv (och saknar behörighet) borde ni låtit en elektriker undersöka installationerna för att se om det fanns några problem. Om inte elektrikern hittar dessa problem så borde dom kanske kunna betraktas som dolda. Detta förutsätter dock fortfarande att installationerna inte är för gamla så att de på grund av ålder skall betraktas som osäkra.

Så beroende på omständigheterna kan det betraktas som dolda fel. Min gissning är ändå att du får svårt att driva detta med framgång. Du har köpt ett begagnat hus och sådana här typ av fel dyker upp i mer eller mindre omfattning.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.