Vad klassas som dolda fel

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga:
Jag undrar vad man kan klassa som dolda fel och hur man som köpare kan få hjälp med åtgärder vad man ska göra i dessa fall.
Lite kort om vårat nyinköpta hus.Vi märkte att det inte stod rätt till efter vi flyttat in.Det visade sig att det var en läcka på avloppet i till köket. Detta startade vårat försäkringsbolag att reparera. När de bryter upp golvet så upptäcker man att det finns skador på mer golv och yttre väggar. Huset står på en lägre torpargrund som inte gick att komma in under utan att bryta upp golvet.
Man har byggt om huset och tätat viktiga ventilationer.Byggår är 1905 men säker ombyggt efter detta med ett yttre pannrum som tätat ventilen. Har kontaktat mäklaren och han säger att vi ska ta in offerter på vad det kostar att reparera huset.Så han kan prata med säljaren. Vad mer kan jag göra.Ska man ta dit en besiktningsman som dokumenterar skadan? Är tacksam om ni vill hjälpa mig med goda råd.


Svar:
Jag brukar först föreslå att man tar kontakt med säljaren, antingen per telefon eller med ett brev. På ett vänligt sätt talar man om att det framkommit ett omfattande fel och att man tycker att detta borde påverka priset i efterhand eftersom det inte var förväntat eller gick att upptäcka före köpet. Det är bra om säljaren kan komma och titta på skadorna för att förstå omfattningen. Om säljaren inte vill diskutera en nöjaktig uppgörelse bör man därefter ta kontak med en jurist som kan bedöma om och hur man skall fortsätta processen. Juristen kan avgöra om och när en besiktning av felet skall göras. Men naturligtvis är det viktigt att dokumentera skadorna när man kan se omfattningen av dom. Så om du inte hinner vänta på juristens bedömning så är det rätt att ta dit en besiktningsman för att göra dokumenteringen. Det är inte möjligt att nu avgöra om felet skall betraktas som dolt eller inte. Det beror på, som juristerna brukar säga. I ett gammalt hus måste man tåla fler överraskningar av den här typen och torpargrunder är en typ av konstruktion som betraktas som känslig för skador. Men man skall inte behöva tåla alla typer av skador ens i en torpargrund.

Jämför priser & offerter från olika hantverkare & företag
Dorunner.se kan du samla in offerter från företag inom de flesta branscher. Med offerternas hjälp kan du jämföra priser och tjänster. De allra flesta tjänsterna omfattas av ROT- eller RUT-avdraget.

På Dorunner kan du jämföra offerter från bland annat:

  • Städfirmor
  • Flyttfirmor
  • Hantverkare
  • Besiktningsmän
  • Jurister och ekonomiska tjänster
  • Målare
  • Hus och fastighetsunderhåll
  • Elektriker

Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.