Vill att min sambo ska bli delägare i bostaden

Fråga: Just nu står jag som ägare på min bostad. Jag undrar hur jag ska gå tillväga om jag vill lägga till min sambo som ägare också?


Svar: Jag tycker att du ska börja med att boka en tid hos den bank där du har dina bolån. De kan berätta mer om vilka krav de ställer och vad ni bör tänka på. Banken kan hjälpa till med mycket av det praktiska. Jag föreslår också att ni bokar tid hos en jurist innan ni genomför överlåtelsen. Det är en riktigt god investering.

Här är några saker ni behöver fundera igenom vad gäller ekonomin: Vad är bostaden värd? Behöver ni anlita en värderingsman? Hur stor summa ska din sambo gå in med? Ska sambon köpa en del av bostaden eller få sin andel som en gåva? Blir det någon skatteeffekt för dig om sambon köper in sig i bostaden?

Så till det juridiska: Det är viktigt att ni funderar igenom hur ni vill ha det om ni skulle dela på er eller om någon av er avlider. Sambor har inte alls samma skydd som gifta. Sambolagen reglerar bara sambors rätt till den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget under förutsättning att bostaden och bohaget har köpts för gemensamt bruk efter det att ni blev sambor. Vill ni fördela det ni äger på ett annat sätt kan ni avtala bort sambolagens regler.

Sambor ärver inte varandra. Så om den ene avlider skulle det kunna innebära att den andre får sälja bostaden för att den avlidnes släktingar ska få ut sitt arv. Fundera alltså på om ni vill upprätta ett inbördes testamente.

Villaägarnas Riksförbund har flera bra informationsskrifter om sambolagen och andra frågor som rör husköp.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida: