Fråga: Jag köpte ett fritidshus för 450 000 kronor i oktober 2010. Har nu träffat min partner och vi funderar på att han också ska stå som ägare på huset. Idag betalar han 1500 kr/månad till fritidshuset som går till utgifter och lån/amortering. Jag tjänar lite mer och betalar 2500 kr/mån. Lånet ligger idag på 417 500 kr. Vi har inte skrivit några papper på det han hittills har betalat. Hur går vi vidare för att han ska bli delägare?
Svar: Ni kan börja med att fundera på om något av det din partner har betalat ska räknas som en insats i fritidshuset. Här finns inget rätt eller fel utan det är upp till er att bestämma. Så här kan ni tänka: utgifter för el, vatten, sophämtning, mindre reparationer och räntor går ju att jämställa med en hyreskostnad. Denna har ni ju redan delat på proportionellt utifrån att ni har olika stora inkomster. Återstår amortering och värdehöjande reparationer eller om- och tillbyggnader, som går att jämställa med att du ökar din förmögenhet. Dessa poster skulle ni kunna se som din partners insats i huset.
I nästa steg handlar det om att fastställa vad din partner ska betala för att köpa in sig i huset. Då brukar man utgå från marknadsvärdet. Ta sedan kontakt med en eller flera banker för att få hjälp med det praktiska. Och om ni inte redan har gjort det; ta kontakt med en jurist så att ni får hjälp att skriva de avtal och testamenten som behövs för att ge varandra en problemfri och trygg ekonomi. Sambor ärver inte varandra och sambolagens regler om bodelning gäller inte för fritidshus.
Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.
Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida: