Har du uppfyllt din undersökningsplikt?

Maria ringde mig i morse och var upprörd. Hon skrev nyligen under ett kontrakt gällande ett husköp. Direkt efter parterna skrivit under började mäklaren och säljaren diskutera att alla bygglov inte var i sin ordning.

”Oroa dig inte, säljaren har lovat att ta hand om det!” sa mäklaren till Maria och säljaren instämde.

Några dagar senare ringde mäklaren och sa att problemet inte gick att lösa. Maria (eller säljaren) måste nu riva en carport som är uppförd utan bygglov.

Min första fråga till Maria var: Kontrollerade du befintliga bygglov med kommunen innan du slog till?

”Nej”, svarade Maria.

”Då har du ju inte uppfyllt din undersökningsplikt”, sa jag.

”Vad är det?” frågade hon.

Enligt lag ska köparen uppfylla sin undersökningsplikt i samband med ett husköp. Det betyder att man måste kolla allt som kollas kan – även om det finns befintliga bygglov.

Men enligt lag är det även så att mäklaren måste informera köparen om att det finns en undersökningsplikt. Mäklaren måste alltså verka för att köparen fullgör sin undersökningsplikt. Och det har inte mäklaren gjort i det här fallet.

Ej heller har mäklaren berättat att byggloven inte är i sin ordning. En fastighetsmäklare har en upplysningsskyldighet som innebär att han eller hon måste informera köpare och säljare av det som är av betydelse i det aktuella fallet.

Maria är nu mäkta sur på mäklaren och det har jag full förståelse för. Min rekommendation är att gå vidare och försöka få ekonomisk kompensation för den förlorade carporten. I slutändan kan det bli mäklaren som får stå för notan.