Mäklararvode

Om du går i tankar om att sälja din bostad har du säkert också funderat över vilken mäklare du ska anlita och hur stort mäklararvodet ska vara. Jag har precis sålt min egna bostad i centrala Stockholm och kommer i det här inlägget dela mina erfarenheter och lärdomar, för dom är många!

Efter att jag förhandlar och jämfört olika offerter på mäklararvode går det att konstatera en sak -det går verkligen går att förhandla arvodet! I texten som följer ge jag min syn på vad är rimligt arvode är, vilka knep jag använde när jag förhandlade med de olika mäklarna och vad jag tycker är viktigast när du ska välja mäklare.

mäklararvode

Vad är ett rimligt mäklararvode?

När jag sålde min lägenhet i centrala stockholm betalde jag 48 000 kronor plus 10% på allt över ett förbestämt pris. Priset vi satte som tak för den extra provisionen var 250 000 över utgångspriset, alltså mycket nära det slutpris jag hoppades på. I slutändan betalde jag ungefär 55 tusen totalt, alltså 7 000 i “extra” provision.

Så hur hamnade vi på just det priset?

Först började jag med att hämta in offerter från olika mäklare som nyligen sålt lägenheter i mitt området, mer om hur jag valde mäklare senare. Efter att jag fått in ett par olika prisförlag på arvode ställde jag förslagen mot varandra och jämförde.

Någon mäklare erbjöd en procentsats på totalbeloppet, men det vanligaste var att mäklararvodet var en fast kostnad plus en rörlig provision vid ett visst uppnått pris.

Erbjudande som jag slutligen valde att tacka ja till var ett fast mäklararvode med en provision på en fast procentsats om lägenheten nådde upp till ett visst pris.

Så vad är ett rimligt mäklararvode?

Svart kommer variera beroende på vart du bor, storlek på din bostad och såklart värdet på bostaden. Ett bra sätt att säkerställa att du inte betalar för mycket till din mäklare är att du hämtar in offerter på arvodet från flera mäklarhus. På så vis kan du ställa priserna mot varandra. Bjud gärna hem mäklare till din bostad så att hon får se den, men framförallt så att du får träffa mäklaren också.

Min erfarenhet är att arvode går att förhandla ned ganska mycket. Ingen mäklare var ovillig att förhandla om arvodet som jag pratade med. Mäklaren jag tillslut valde började på 65 000 kronor i fast arvode plus 10% på allt över ett visst pris. jag fick ned det fasta arvodet till 48 000. I priset ingick både styling och fotografering av lägenheten också, utöver de vanliga mäklartjänsterna som budgivning, avtalshantering etc.

Hur valde jag mäklare?

Även om arvodet var en viktig del av beslutet när jag till slut anlitade en mäklare var det inte den enda faktorn som spelade in. Faktum är att de olika offerterna blev efter förhandlingarna faktiskt ganska lika och skildes bara med ett par tusen. Mäklarna har bra koll på vad andra mäklarhus har för prissättning.

Något som nästa var viktigare för mig när ja valde mäklare var intrycket jag fick av mäklaren. Jag ställd mig själv ett par frågor: Hur kommer jag tycka om att arbeta med den här personen, tror jag att den här personen är kapabel att nå det försäljningspris jag hoppas på? Och slutligen, känner jag tillit till den här personen?

Jag föreslår att du gör samma övning när du väljer mäklare. Du kommer spendera en del tid med mäklaren både innan, under och efter affären. Välj någon du kommer överens med!

välja mäklare

Var öppen med din mäklare

Innan du väljer vilken mäklare som ska sälja din bostad är det viktigt att du är öppen och ärlig med personen. Du borde berätta dina förväntar innan processen är påbörjad. Berätta för mäklaren om vilket slutpris du förväntar dig och när du vill tidigast eller senast flytta.

För mig var det viktigt att jag anlitade en mäklare som visste mina förväntningar på försäljningen och att mina förväntningar var ungefär lika med mäklarens förväntningar på bostanden. Du vill hitta en mäklare som tror att bostaden lika mycket som du gör.

Mina direktiv till mäklarna var tydliga när det kom till priset jag förväntade mig och utflytt. Om mäklaren vet vilket pris du förväntar dig vet han också förutsättningarna innan personen åtar sig uppdraget. Då blir det inga sura mina, eller finger pekningar från mäklaren när han inte lyckas få in det budet ni var överens om.