Mäklararvode

Om du går i tankar om att sälja din bostad har du säkert också funderat över vilken mäklare du ska anlita och hur stort mäklararvodet ska vara. Jag har precis sålt min egna bostad i centrala Stockholm och kommer i det här inlägget dela mina erfarenheter och lärdomar, för dom är många!

Efter att jag förhandlat och jämfört olika offerter på mäklararvode går det att konstatera en sak, det går verkligen att förhandla arvodet! I texten som följer ger jag min syn på vad som är ett rimligt mäklararvode, vilka knep jag använde när jag förhandlade med de olika mäklarna och vad jag tycker är viktigast när du ska välja mäklare.

Olika typer av mäklararvode

  • Fast arvode

Du betalar ett fast pris till din mäklare oavsett bostadens slutpris. Denna summa bestämmer man redan från start.

Exempel: Du betalar exempelvis 20 000 kr oavsett ifall bostaden säljs för 2 miljoner eller 2,5 miljoner.

  • Arvode med bonus

Denna modell brukar man även kalla för arvodestrappa. Man har en provision i % upp till ett visst slutpris. Efter detta slutpris tillkommer en högre procent på vanligtvis 10 % på det överstigande beloppet.

Exempel: Du och din mäklare bestämmer att mäklararvodet är 2 % upp till 2 miljoner (max 40 000 kr)
Skulle lägenheten säljas för 2,1 miljoner betalar du 10 % på de 100 000 kr som överstigit grundbeloppet, vilket blir 10 000 kr. Du kommer alltså behöva betala 50 000 kr för denna försäljning. Om din bostad säljs för 1,9 miljoner så blir kostnaden 38 000 kr.

  • Provision

Du betalar en fast provision i procent. Mäklararvodet kommer alltså bli dyrare ju högre slutpriset blir, och tvärtom ifall slutpriset blir lägre.

Exempel: Om slutpriset blir 2 000 000 kr och arvodet är 2 % så blir din kostnad till mäklaren 40 000 kr.

Vilken typ av arvode bör du välja?

De flesta mäklare föredrar att erbjuda arvode med bonus. Speciellt ifall du som säljare har dålig koll på priserna i ditt område. Du måste förstå att mäklaren vill ju såklart tjäna så mycket pengar som möjligt i affären. Du som säljare måste ha stenkoll på priserna i ditt område och vara en tuff förhandlare mot mäklaren. Vilken typ av arvode du bör välja är svårt att säga. Om en mäklare arbetar utan chans till bonus så kanske denne inte kämpar 100 % i sitt arbete. Dock vill ju en seriös mäklare få bra betyg från sina kunder. På sajten Hittamäklare.se kan du som säljare ta del av tidigare kunders upplevelser. På detta vis kan du hitta en seriös mäklare som tar sitt arbete på allvar.

Tabeller med mäklararvode

FörsäljningsprisRimligt mäklararvode
0 – 1 000 00025 000 – 40 000 kr
1 000 000 – 2 000 00030 000 – 60 000 kr
2 000 000 – 3 000 00040 000 – 70 000 kr
3 000 000 – 4 000 00050 000 – 75 000 kr
4 000 000 – 5 000 00060 000 – 90 000 kr
Över 5 000 000100 000 – 150 000 kr

Hur mycket jag betalde mäklararvode

När jag sålde min lägenhet i centrala Stockholm betalade jag 48 000 kronor plus 10% på allt över ett förbestämt pris. Priset vi satte som tak för den extra provisionen var 250 000 över utgångspriset, alltså mycket nära det slutpris jag hoppades på. I slutändan betalde jag ungefär 55 tusen totalt, alltså 7 000 i ”extra” provision.

Hur vi kom till följande arvode

Först började jag med att hämta in offerter via Hittamäklare.se där man kan hitta olika mäklare som nyligen sålt lägenheter i sitt område, mer om hur jag valde mäklare senare. Efter att jag fått in ett par olika prisförslag på mäklararvode ställde jag förslagen mot varandra och jämförde.

Någon mäklare erbjöd en procentsats på totalbeloppet, men det vanligaste var att mäklararvodet var en fast kostnad plus en rörlig provision vid ett visst uppnått pris.

Erbjudande som jag slutligen valde att tacka ja till var ett fast mäklararvode med en provision på en fast procentsats om lägenheten nådde upp till ett visst pris.

Vad avgör mäklararvodet

Svaret kommer variera beroende på vart du bor, storlek på din bostad och såklart värdet på bostaden. Ett bra sätt att säkerställa att du inte betalar för mycket till din mäklare är att du hämtar in offerter på arvodet från flera mäklarhus via Hittamäklare.se. På så vis kan du ställa priserna mot varandra. Bjud gärna hem mäklare till din bostad så att hon får se den, men framförallt så att du får träffa mäklaren också.

Var inte rädd för att pruta på arvodet

Min erfarenhet är att mäklararvodet går att pruta ned ganska mycket. Ingen mäklare var ovillig att förhandla om arvodet som jag pratade med. Mäklaren jag tillslut valde började på 65 000 kronor i fast arvode plus 10% på allt över ett visst pris. jag fick ned det fasta arvodet till 48 000. I priset ingick både styling och fotografering av lägenheten också, utöver de vanliga mäklartjänsterna som budgivning, avtalshantering etc.

Hur valde jag mäklare?

Även om mäklararvodet var en viktig del av beslutet när jag till slut anlitade en mäklare, var det inte den enda faktorn som spelade in. Faktum är att de olika offerterna blev efter förhandlingarna faktiskt ganska lika och skildes bara med ett par tusen. Mäklarna har bra koll på vad andra mäklarhus har för prissättning.

Något som nästa var viktigare för mig när ja valde mäklare var intrycket jag fick av mäklaren. Jag ställde mig själv ett par frågor: Hur kommer jag tycka om att arbeta med den här personen, tror jag att den här personen är kapabel att nå det försäljningspris jag hoppas på? Och slutligen, känner jag tillit till den här personen?

Jag föreslår att du gör samma övning när du väljer mäklare. Du kommer spendera en del tid med mäklaren både innan, under och efter affären. Välj någon du kommer överens med!

mäklararvode

Var öppen med din mäklare

Innan du väljer vilken mäklare som ska sälja din bostad är det viktigt att du är öppen och ärlig med personen. Du borde berätta dina förväntningar innan processen är påbörjad. Berätta för mäklaren om vilket slutpris du förväntar dig och när du vill tidigast eller senast vill flytta.

För mig var det viktigt att jag anlitade en mäklare som visste mina förväntningar på försäljningen och att mina förväntningar var ungefär lika med mäklarens förväntningar på bostaden. Du vill hitta en mäklare som tror på bostaden lika mycket som du gör.

Mina direktiv till mäklarna var tydliga när det kom till priset jag förväntade mig och utflytt. Om mäklaren vet vilket pris du förväntar dig vet han också förutsättningarna innan personen åtar sig uppdraget. Då blir det inga sura miner, eller finger pekningar från mäklaren när han inte lyckas få in det budet ni var överens om.

Källhänvisning