Belåningsgrad bolån

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

När det är dags att köpa hus eller lägenheten så pratas det om belåningsgrad.

Belåningsgraden på ditt bolån är hur mycket du har lånat i förhållande till bostadens marknadsvärde. Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att hålla koll på belåningsgraden på ditt bolån då det påverkar om du måste amortera, hur mycket du i sådana fall måste amortera och och vilken ränta banken kan erbjuda. När du köper en bostad så får din belåningsgrad vara max 85%. Detta på grund av att Finansinspektionen införde ett bolånetak 2010 som innebär du som mest kan låna 85 procent av bostadens värde. Detta gör att du måste betala de resterande 15 procenten i kontantinsats.

Beräkna belåningsgrad bostad

Om du vill beräkna belåningsgraden på din bostad delar du ditt lånebelopp med bostadens värde. Till exempel, om du köper en bostad för 3 000 000 och lånar 2 000 000 från banken så räknar du så här:

2 000 000 (lånebelopp) / 3 000 000 (bostadens värde) = 0.66 (66% belåningsgrad)

Bra belåningsgrad bolån

En bra belåningsgrad på ditt bolån är om du ligger under 50 procent. Detta gör ditt bolån mindre känsligt för svängningar på bostadsmarknaden och potentiella räntehöjningar. En annan fördel med att ligga under 50 procent är att amorteringskravet försvinner när. Därför är det populärt att få ner sitt lån till under 50 procent så fort som möjligt. Det kan man göra genom att antingen amortera mer än vad man behöver varje månad eller lägga in en stor kontantinsats direkt.

Hög belåningsgrad bolån

Du klassas som högt belånad om du har en belåningsgrad på över 70 till 85 procent.

Ligger du i detta spann så brukar det rekommenderas att du amorterar så mycket som möjligt för att få ner belåningsgraden och inte vara lika känslig för svängningar på marknaden.

Påverkar belåningsgraden räntan på mitt bolån?

Ja, belåningsgraden på din bostad påverkar vilken ränta banken kan ge dig. Detta på grund av att ju mindre summa pengar du lånar, desto lägre risk är det för banken.

Amortera eller spara?

I slutändan är det alltid bra att amortera så mycket som möjligt av sitt bolån för att få ner belåningsgraden. När du har fått ner belåningsgraden till 50 procent kan du börja fundera på andra investeringsmöjligheter med bättre avkastning och större risk så som aktiemarknaden, som historiskt sett har haft väldigt bra avkastning trots senaste årets nedgång.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.