Fläckar på golv vid bostadsköp

Sabine har kontaktat mig angående fläckar på ett parkettgolv. Hon har nyligen flyttat in i ett radhus och haft en överlåtelsebesiktning. Dock hade fläckarna dolts av möbler vid visningen och besiktningen, så de kom som en tråkig överraskning för henne vid inflyttningen.

När Sabine kontaktade mäklaren menade han att hon inte kan kräva ersättning för byte av golvet. Men Sabine är besviken — ska golvet se ut så i ett radhus som bara är 22 år gammalt?

De flesta som bott i hus vet att det inte är ovanligt att få fläckar på trägolv. Kanske har ägarna haft en hund eller katt som kissat på golvet? Har det varit ett läckage från ett element? Annan vattenskada?

Vanliga fläckar på parkettgolv hör till normalt slitage och går inte under säljarnas upplysningsplikt. Det är heller inte ett dolt fel eftersom fläckarna borde ha gått att upptäcka.

Ska man verkligen flytta på möbler och lyfta på mattor vid en visning/besiktning? Ja, det finns nog ingen besiktningsman som arbetar på det här viset, men som köpare har du ett ansvar enligt lag. I praktiken betyder det att du t ex måste kontrollera vartenda element för att se om det fungerar, sätta igång tvättmaskinen för att se att alla tvättprogram fungerar samt lyfta på mattorna.

Men om det rör sig om stora fläckar på golvet och Sabine misstänker ytterligare skador under parketten eller i närliggande vägg, kan det vara en annan femma. Då kan hon behöva undersöka saken vidare. Kontakta i så fall din besiktningsman.

Jämför priser & offerter från olika hantverkare & företag
Dorunner.se kan du samla in offerter från företag inom de flesta branscher. Med offerternas hjälp kan du jämföra priser och tjänster. De allra flesta tjänsterna omfattas av ROT- eller RUT-avdraget.

På Dorunner kan du jämföra offerter från bland annat:

  • Städfirmor
  • Flyttfirmor
  • Hantverkare
  • Besiktningsmän
  • Jurister och ekonomiska tjänster
  • Målare
  • Hus och fastighetsunderhåll
  • Elektriker

Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.