Frågor & svar om dränering vid köp av hus

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Här listar vi våra läsares frågor om dränering i samband med husköp tillsammans med svar från våra experter.

Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Hitta en bra firma för dränering

Fråga:
Vi har precis flyttat in i ett hus och funderar på att dränera om. Har du några tips på hur vi kan hitta ett seriöst företag? Ska man ha ett kontrakt innan de sätter igång? Var kan jag kolla om företaget är seriöst?


Svar:
Kontakta branchorganisationer. Ta referenser. Kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel. Det är viktigt att ha skriftlig uppgift om F-skattesedel och hantverkarens person-, samordnings- eller organisationsnummer.

Gör en F-skatteförfrågan hos Skatteverkets servicetelefon (faxsvar, tel 0771-567 567, direktval 8102). Har inte hantverkaren F-skattsedel, utan A-skattsedel, betraktas du normalt som arbetsgivare.

Avtalet mellan dig och hantverkaren bör vara skriftligt och baserat på ett bra standardformulär. RO-formuläret är ett sådant och finns på Konsumentverkets hemsida.

Har du inte tillgång till Internet, så kontakta kommunens konsumentvägledare för hjälp och information!

Jämför priser och offerter från företag som arbetar med dräneringar
Dorunner.se kan du samla in offerter, jämföra priser och tjänster från företag som arbetar med dräneringar.

Huset omdränerat av fackman 2018

Fråga: 
Vad kan man förvänta sig när det i köpekontraktet står att “huset är omdränerat av fackman 2018”? Vi har vid besiktningen inte fått något som tyder på att dräneringen skulle vara bristfällig och eftersom det i kontraktet står att “huset är omdränerat av fackman 2018” har vi inte haft någon anledning att undersöka detta vidare.
Vi har nu betalt handpenning och väntar på tillträde. Vid ett besök av vårt inköpta hus påpekade en annan fackman att dräneringen bör kollas upp, han tyckte den såg lite slarvig ut. Vi begärde namn eller kvitton av säljaren men detta saknas eftersom “en fackman av utländsk härkomst som saknar registrerad firma” utfört jobbet.
Vad har vi för rätt som köpare att förvänta oss när det i kontraktet står att fackman utfört arbetet? Säljaren alternativt den berörda firman bör väl kunna bevisa att arbetet är korrekt utfört? Vi undrar även om denna typen av fel faller under dolda fel som belastar säljaren efter köpet? Vilka regler gäller för dolda fel?


Svar: 
Som du verkar ana är det så att din undersökningsplikt minskar om säljaren gör en utfästelse om hur något är beskaffat. Jag tycker det är så att denna säljare har lovat att dräneringen är åtgärdad nyligen (?) och att den är rätt utförd.
Det finns en brasklapp dock: om det är fullt synligt och uppenbart att påståendet inte stämmer, att dräneringen synbarligen inte är rätt utförd, så måste du som köpare förstå att säljaren inte har rätt.
Det du kan göra nu är att skaffa ett utlåtande från någon fackman, som du säger att du har, där denne beskriver felaktigheterna och sedan konfrontera säljaren med detta. Men felaktigheterna måste vara betydelsefulla och utgöra en påtaglig risk för att dräneringen inte fungerar. Det är bara om du verkligen riskerar att få, eller redan har fått, skador på grund av dåligt fungerande dränering som du har en god chans till ersättning från säljaren. Jag anser att detta inte i första hand skall betraktas som ett dolt fel utan i stället som en brist i en utfästelse. Skillnaden kan ju verka liten, men chansen att få ersättning för att göra om dräneringen tycker jag är större om säljaren har lovat för mycket. Till sist måste jag ändå uppmana dig att ta en jurist till hjälp för att allt ska bli rätt behandlat.

Jämför priser och offerter från företag som arbetar med dräneringar
Dorunner.se kan du samla in offerter, jämföra priser och tjänster från företag som arbetar med dräneringar.

Felaktig utfästelse från säljaren om dränering

Fråga:
Säljare har skrivit på köpekontrakt där det står att dränering ska vara utförd. Vid besiktning av huset, som utfördes efter kontraktsskrivning, undersökte vi inte dränering noggrant eftersom säljaren gjort en utfästelse angående dräneringen. Nu visar det sig i efterhand att dränering delvis saknas och den dränering som är utförd ej fungerar. Säljaren hänvisar till undersökningsplikten och vi hänvisar till den utfästelse säljaren gjort.

Vad gäller? Vad drar ni för slutsats utifrån de fakta ni får av mig här?


Svar:
Köparens undersökningsplikt är långtgående. Det är emellertid så att har säljaren gjort en utfästelse om ett visst förhållande, behöver köparen inte vara lika noggrann vid en undersökning som normalt. Det beror ju naturligtvis också på hur det faktiskt ser ut på fastigheten. Om det vid en visning visar sig stå vatten på tomten kan köparen troligen inte bara åberopa säljarens utfästelse, utan det får då anses finnas en utökad undersökningsplikt hos köparen. Men om det inte varit något som skulle kunna väcka misstankar om dålig eller obefintlig dränering får nog säljaren stå för sin utfästelse.

Säljaren lovade att huset var dränerat men det var det inte

Fråga: 
Ni pratar om dolda fel. Om tex en säljare ger utfästelser som ej stämmer — vad gäller då? Säljaren sa att det är dränerat runt hela fastigheten.Vid kontroll pga fukt visar det sig at det saknas dränering på en sträcka (ca 50%) av husets längd. Säljaren har skrivit på papper där det klart och tydligt står att det ska vara dränerat.
Vad gäller?


Svar: 
Om säljaren ger tydliga utfästelser och dessa sedan visar sig vara fel så bör man kunna få skadeståndsersättning, dvs ersättning för dränering av det som saknas och det som skadats på grund av detta. Det är inte fråga om dolt fel om det saknas dränering.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.