Pruta ner bolåneräntan

Tycker du att din ränta är för hög? Då kanske du ska förhandla – det finns ingen anledning till att du sitter med en ränta som du är missnöjd med. Bankens tjänster ska nyttjas till fullo.

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Amorteringsunderlaget = En trigger!

Demoskop utförde en undersökning 2023 som fastställde att amorteringsunderlaget kan användas för att vinna mark. Enligt SvD Näringsliv är det mycket effektivt att beställa ett amorteringsunderlag när man ska ränteförhandla med banken. När man beställer ett amorteringsunderlag från sin bank kan banken tro att du planerar att byta till en annan bank, menar Boupplysningen. Det kan ge en starkare position vid en ränteförhandling eftersom banken inte vill förlora en bra kund.

Tips! – Jämför bolån & lånelöften
Lånekoll.se kan du nu jämföra räntor på bolån hos flera olika banker helt kostnadsfritt med endast 1 kreditupplysning. Där kan du även ansöka om lånelöfte till en ny bostad och få erbjudanden från flera olika banker. Du förbinder dig inte till något när du använder tjänsten och det är helt gratis.

Banken vill tjäna pengar – pruta!

Kontakta flera banker och se vad du kan få för ränta, banken vill inte missa kunder eftersom de tappar marknadsandelar när kunderna lämnar banken. Det bästa för dem är att behålla kunderna över lång tid. Speciellt om du är yngre och stannar länge i banken kan du bli en god inkomstkälla för dem – så passa på att förhandla.

Hög kreditriskBankerna vill vara så trygga som möjligt med sina kunder, en hög trovärdighet gör dig attraktiv och ger en låg ränta eftersom risken för banken är lägre. Räntan ska kompensera risken. Om du kan uppvisa en bra ekonomi och en planering samt att den bostad du valt är en bra investering ser banken dig som en attraktiv kund.

Har du inte byggt upp en god kredit behöver du göra det. Flera saker spelar in och påverkar om banken ser ett lån till dig som hög eller låg kreditrisk. Bostaden du belånar är förstås en faktor, men hur mycket du avser att amortera samt din ekonomiska stabilitet är centralt. Har du många lån och betalningsanmärkningar kommer det blir svårt att låna från de traditionella bankerna, och du får titta på alternativa möjligheter.