Hem
Checklista husköp
Problem husköp
Blogg
Fråga experterna
Intervjuer
Experternas tips
Nyheter
Dolda fel
Mäklare
Banken och lån
Boken Köpa hus
Viktiga adresser
Annonsera
Kontakta oss

Vill du dela med dig av dina erfarenheter kring att köpa hus?

Skriv till oss! Införda bidrag belönas med en trisslott.

Klicka här för att mejla

Konsumentverkets 12 bästa råd
till husköpare

Sverker Thorslund är expert och sakkunnig i boendefrågor. Tidigare arbetade han på Konsumentverket.


Här ger Sverker Thorslund sina 12 viktigaste råd
till dig som ska köpa hus:


1. Skynda långsamt!
Det är oerhört viktigt att låta husköpet få ta tid, för det är en långdragen historia — och det måste det få lov att vara. Ge dig tid för din egen, för familjens och för ekonomins skull.
Bekanta dig med prisbilden i området genom att t ex följa med i tidningar och på Hemnet samt Bovision. Lär dig om olika huskonstruktioner och gå på många husvisningar.

2. Förhoppningsvis ska mäklaren kunna råda dig i hur du går till väga när du ska köpa huset. Men om han eller hon inte är duktig på det, eller om du köper utan mäklare, är det absolut nödvändigt att du skaffar dig information på egen hand. Läs boken ”Köpa hus” och besök www.omboende.se - Konsumentverkets och Boverkets gemensamma informationsportal om boende. Är du medlem i Villaägarnas Riksförbund kan du dessutom prata med dem eller så kan du kontakta konsumentvägledaren i din kommun. En advokat eller jurist kan se till att avtalet blir rätt.

3. Om husköpet förmedlas av en fastighetsmäklare bör du ta reda på vad mäklaren har för skyldigheter gentemot dig som köpare. Be att mäklaren noggrant förklarar saker för dig och var inte rädd för att ställa krav eller att be att han eller hon ska vara tydligare om du inte riktigt hänger med.
Mäklarens allra viktigaste skyldighet gentemot köparen är att tala om att köparen måste iaktta sin undersökningsplikt, det vill säga att bland annat besiktiga fastigheten i dess helhet på det sätt som paragraf 4:19 i Jordabalken (JB) anger. I köparens undersökningsplikt ingår saker som besiktningsmannen gör, men JB ställer större krav på köparen än så och detta måste mäklaren klargöra. Fråga därför din besiktningsman vad han tänker göra och inte göra. De besiktningsmän som är medlemmar i SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund, ska vara duktiga på att informera om detta. Det står t ex detaljerat beskrivet i deras uppdragsformulär som du får före besiktningen och som besktningsmannen ska gå igenom med dig. Exempelvis brukar det inte ingå besiktning av eldstäder eller radonmätning.

4. Finns det en egen brunn? Då bör du låta undersöka vattenkvalitén i ett laboratorium. Har du inte gjort det kan du inte klaga på säljaren i efterhand. Säljaren klarar möjligen av att dricka vattnet, det har han kanske gjort i 30 år och vant sig vid de eventuella bakterierna. Men det betyder inte att du kan dricka vattnet utan att bli dålig.

5. Ser du minsta tecken på att något är fel med elsystemet, bör du låta en behörig elektriker gå igenom huset. Om du inte gör det och det senare visar sig finnas något fel som hade kunnat upptäckas, får du själv ta den ekonomiska smällen. Elfel kan dessutom innebära brandfara!

6. Om du ska köpa ett hus och samtidigt blir medlem i en samfällighet, bör du ta reda på vad det kostar. Vilka skyldigheter har du och vilka möjligheter? En samfällighet kan exempelvis äga marken där det finns vägar, kvartersgårdar, garage, centralantenn, med mera.

7. Var går tomtgränsen? Det här ställer ibland till med problem. I vissa områden i landet är det inte säkert att man hittar tomtrör som visar var tomtgränsen går. Kanske står inte uthuset på din tomt fastän säljaren hävdar det. Prata med lantmätaren i din närhet angående detta. Ibland krävs det att lantmätaren kommer ut till fastigheten för att undersöka, vissa gånger redan innan du köper huset.
Ta även reda på om det finns några servitut. De flesta hittar du via tingsrätternas Inskrivningsmyndigheter. Lantmäteriet kan även ha tillgång till vissa servitut.

8. Ring till kommunens byggnadsavdelning för att höra om de känner till några nya planer för t ex vägdragningar och nybyggen i området. Ta med andra ord reda på hur läget ser ut där du tänker köpa hus. Det kan också vara anledning att undersöka om det verkligen finns erforderliga bygglov.

9. Om säljaren ska kunna bli ansvarig efter köpet krävs det fel i huset som i lagens mening är att anse som dolt. De flesta förhållanden som upptäcks efter inflyttning är dock inte dolda fel. Väldigt mycket går nämligen att upptäcka när du uppfyller din undersökningsplikt på rätt sätt. Tro inte att du kan göra säljaren ansvarig för allt som du inte har förstått eller inte satt dig in i.

10. Se upp med alla trygghetsetiketter som mäklare kan sätta på fastighetens skick — t ex trumfmärkt, besiktigat eller varudeklarerat. Tro inte på dem. Oavsett vad mäklaren säger bör du göra dina egna undersökningar och besiktningar i god tid innan det skrivs bindande avtal om köp.

11. Känner du dig tvingad att skriva på ett köpekontrakt innan du får en chans att besiktiga huset? Se i så fall till att det finns ett villkor i avtalet som ger dig rätt att hoppa av köpet om du inte är nöjd med besiktningen. Villkoret ska vara en ren svängdörr, ett så kallat återgångsvillkor. Då ska du få tillbaka din handpenning och inte behöva ge en anledning till varför du hoppar av. Alla andra konstiga villkor och besiktningsklausuler som ibland används, ställer bara till med bråk. På www.fastighetsmaklarnamnden.se finns närmare uppgifter om bland annat återgångsvillkor.

12. Be att besiktningsmannen gör en uppskattning över vad det kan tänkas kosta att åtgärda de eventuella fel han hittar i huset och sätter upp i sitt protokoll. Den summan kan du sedan använda om du ger dig in i en förhandling med säljaren om ett lägre pris.

 

TILLBAKA