Frågor & svar om energideklarationer

Här listar vi våra läsares frågor om energideklarationer vid köp och sälj av bostäder. Svaren är skrivna av våra experter inom bostadsaffärer.

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Måste man energibesiktiga huset?

Fråga:
Vem ska energibesiktiga huset eller behövs inte det längre?


Svar:
Från och med 1 januari 2009 ska villor och radhus som är till försäljning energideklareras.

Nybyggnation skall energideklareras 2 år efter bruktagandet, dock inte senare än 2 år efter slutbevis

Läs mer på www.boverket.se.

Vem betalar för energideklarationen?

Fråga:
Kan man som köpare kräva att säljaren bekostar en energideklaration efter att köpebrevet och kontraktet är underskrivna, trots att man inte någon gång under affärens gång nämnt något om detta?


Svar:
Köparen kan kräva, efter anmodan, att säljaren bekostar en energideklaration inom sex månader efter tillträdet av byggnaden. Boverkets tolkning är att datum för kontraktets undertecknande räknas som försäljningstidpunkten.

Felaktig energideklaration

Fråga:
Säljaren säger sig ha lämnat över faktura från sin elleverantör till Anticimex som gjort en energideklaration på mäklarens uppdrag. När vi ska ändra ägare ser vi att årsförbrukningen inte stämmer, den slår på cirka 500 kr/mån. Kan vi reklamera köpet mot säljaren? Han svär sig fri och anser att det är Anticimex som får stå för felaktigheten.


Svar:
Ni har inget avtal med Anticimex utan får ställa ert krav till säljaren av huset. Säljaren får i sin tur ställa kravet mot Anticimex.

Detta är en tvist mellan privatpesoner och får prövas i tingsrätt om ni inte kan komma överens.

Hör med ert försäkringsbolag hur rättskyddet ser ut i hemförsäkringen. Det kan bli en dyrbar historia att pröva tvisten.